Anyagmozgató, válogató rendszerek villamos vezérlése

PLC-s vezérlések tervezése, kivitelezése, üzembehelyezése

    Az automatizálás, vagy más néven irányítástechnika területen a tervezés, kivitelezés, beüzemelés feladatainak elvégzésére komplen vállalkozunk akár új berendezések fejlesztése vagy pótlólagos automatizálás esetén. Egyedi gépek és komplett technológiák esetén egyaránt vállaljuk a feladat elvégzését a tervezéstől a beüzemelésig, melynek garanciális és azon túli szervízelésére a későbbiekben is vállalkozunk.

Mi a PLC?

    A PLC egy programozható vezérlő. Egy készülék mikroprocesszorral (esetleg mikrovezérlővel) ki és bemenetekkel, kommunikációs porttal.
    A PLC-ket elsősorban az iparban használják, gépek, berendezések, gyártósorok vezérlésére.
    Digitális (két állapotú) és analóg ki és bemenetei vannak, amelyek iparban szabványos jelek fogadására és kiadására alkalmasak. (gyakori digitális jelek: 24V DC, 24V AC, 120/230V AC, gyakori analóg jelek: 0-10V, 0-20mA, 4-20mA, 0-5V, hőelemek, ellenállás hőmérők).
    A digitális kimenetek közvetve vagy közvetlenül a berendezés beavatkozó szerveire kapcsolódnak. Pl. mágnesszelepek, villanymotorok. A digitális bemenetek a berendezés részeinek állapotáról (végállás kapcsolók, pozíció érzékelők, fotocellák) vagy kezelőszervekről jövő jeleket fogadnak (kapcsolók, nyomógombok).
    Az analóg bemenetek mérőjeleket fogadnak (nyomás, áram, feszültség, hőmérséklet, áramlás, stb.). Analóg kimenetek alkalmasak fokozatmentes szabályzó-beavatkozó szervek meghajtására (frekvenciaváltók, proporcionális szelepek, fűtőteljesítmény meghatározása, stb)

    A PLC legfontosabb tulajdonságai, hogy valamilyen magasabb szintű programozási nyelven programozható, gyakorlaitlag minden vezérlésben és szabályozásban használt szabványos ipari jelhez közvetlenül illeszthető, vagy van már kész megoldás az illesztés fizikai megvalósítására. Saját, belső operációs rendszerrel rendelkezik, ami felügyeli a belső perifériákat és a bővítőmodulok működését, a kommunikációt (ha van), futtatja a felhasználó vezérlőprogramját és valamilyen szinten kezeli a hibákat.