Új gázfogyasztás korlátozó!

GÁZ-MAX

U1 ill. U2 készülékek

A fenti készülékek a fogyasztói oldalon esetleg fellépő túllépés megakadályozására készültek, akárcsak az előd „GÁZ-MAX” készülékek, ugyancsak PLC-s vezérléssel, de már érintőképernyős kivitelben, két pont, három pont (U1-es készülékek) illetve folyamatos szabályzású gázégőkhöz (U2-es készülék).

Működésük

   A berendezés a gázszolgáltatói korrektorról kapja az impulzusjelet, ha lehetséges az órajelet is. A jelfeldolgozó egy olyan PLC, amely saját belső, valós idejű órával is rendelkezik – és képes bizonyos műveletek végrehajtására áramszünet esetén is. Így kiküszöböltük a szünetmentes tápegység szükségességét, kiesik a 3 évente szükséges akkucsere, töltési problémák – ezt a PLC szoftvere tartalmazza.

   A rendszer központi eleme a PLC az első 30 percben csak hasonlít, a gázfogyasztást hasonlítja a lekötött értékhez. Ha túllépés veszély lép fel, akkor végrehajtja a kapcsolási funkciókat. Az órás átlagból a következő 30 percben már nem csak mér és kompenzál a berendezés, hanem prognosztizál: várható-e túllépés vagy nem, ha igen, a készülék beavatkozik.

U1 típusú készülék beavatkozásai

   Egy vagy több égős, de nem folyamatszabályzós égőhöz fejlesztett készülék. 4 – 8 fokozatban történő automatikus részterhelés kapcsolásra, korlátozásra, ill. nem technológiai célú eszközök kikapcsolására alkalmas készülék. A visszakapcsolás automatikus!

U2 típusú készülék beavatkozásai

   Ez a készülék folyamatszabályzású égőkhöz készült. Működése: túllépésveszély esetén a gázégők szabályzókörébe avatkozik be, választhatóan az alábbi két jelleggel:

  • túllépés veszély esetén lefelé lépteti a gázégőt (gázégőket). Figyelembe veszi az arányszabályzó futásidejét, 10 másodpercenként visszavételezi, korrigálja, kapcsolja azt.
  • PID szabályozás:
    Túllépés veszély esetén itt is lefelé lépteti a gázégőt (gázégőket). De megváltozik a beavatkozó jel idejének hosszúsága (a tényleges lépésidő). Ez a számított és mért érték és a hátralevő idő alapján, a stell motor futás idejét (30 – 90 sec) figyelembe véve történik.

Tehát így kevesebb lépésből éri el a készülék a kívánt értéket, de a két programrész – a és b változat – egy belső kapcsolóval a készülék dobozán belül átváltható a Felhasználó által is, kedve szerint. Amennyiben így is fennáll a túllépés veszélye akkor egy lépésben kislángra szabályoz, majd egy következő lépésben kikapcsolja az égőt (égőket).

 

Ha nem lehetséges a vezetékes összeköttetés, akkor vivőfrekvenciás beavatkozó egységet is tudunk ajánlani, vagy GSM átjelzést. Ha pedig valaki regisztrálni is szeretne, GPRS rendszer segítségével néhány 100 km-es távolságból is megoldható.

Az érintő képernyő Bluetooth átjátszóval is szállítható – akkor a beavatkozó egység lehet a kazánházban, a kijelző pedig akár 150 – 200 méterre az irodában. Mivel minden szabadon programozható, szinte bármilyen igényt ki tudunk elégíteni.

Kezelés

Bekapcsoláskor az alapképernyő jelenik meg (lásd 1. kép). A kijelző az eltelt időt, az adott órában fogyasztott gázt, és a határolási (lekötött értéket) mutatja.
Az ovális (NEXT) mezőt megérintve továbblép a következő képre (2. kép)– a beállított érték csak a jelszó ismeretében állítható be.
Adjuk meg a jelszót, majd az ENTER gomb megérintése után beállíthatjuk a gázfogyasztás határértékét (3. kép). A példánkban ez az érték 782 m3. Az alapképernyőre a GOTO érintésével térhetünk vissza.

A folyamatos fejlesztéseink során egyre több adatot tudunk kijeleztetni a felhasználó igénye szerint: