Gázfogyasztás korlátozók

Gázfogyasztás korlátozók telepítése, kivitelezése, engedélyeztetése

GÁZ MAX ŐR

    Az általunk gyártott, forgalmazott, üzembehelyezett GÁZ MAX. ŐR a Gázszolgáltató digitális mérőjének ( SEVC-D ill. INSTRUMENT 999 ) alap ill. referenciajeleit használja bemeneti jelként – ezzel biztosítva a két rendszer együtt futását.

Ez ( vagy ezek ) a jelek robbanásbiztos elektronikus leválasztó egységeken keresztül egy OMRON PLC-t vezérelnek, amely a következő feladatokat látja el:
 

 • Gázfogyasztás túllépés veszély előjelzés és beavatkozás.
 • Impulzus számlálás és szinkronizálás
 • Szinkron törlési művelet, még áramszünet esetén is !
 • Adatbázis minden esetben, külön kérésre 18 napi 1 órás átlag tárolása max. 6 hónapig.
 • Jel és mérővezeték szakadás és zárlat jelzés.
 • Impulzus kimaradás – mint hiba jelzés, felhasználó által meghatározható beavatkozási szinten.
 • Tetszőleges számú és értékű beavatkozási szint kialakítása a megrendelő igénye szerint.
 • Szabványos, RS 232-es porton adatkimenet számítógépes feldolgozás számára, tetszés szerinti formációban, 9600 b/sec sebességgel.

 

Működés

    A rendszer együtt fut a Gázszolgáltató mérőrendszerével, alapjele a korrigált fogyasztás. A határértékek elérésekor célszerű a következő beavatkozási szinteket kialakítani.

 1.     Először a fűtési kazán kikapcsolása – a rendszer tehetetlensége miatt ez termelési fennakadást, állásidőt nem okoz !
 2.     Másodjára a technológia kazánt célszerű kényszerített kisláng állásba vinni minden esetben ( vagyis automata ill. kézi üzemmódban is ! )

Ennek lényege: Jó lekötés esetén túllépés veszély az utolsó percekben (2-5 perc) jelentkezik, ilyenkor a készülék kislángra vezérelné a gázégőt, amelynek a fogyasztása beállításától függően 1/3-ra, 1/4-re esik vissza, a készülék így nem fogja az égőt kikapcsolni és túllépés sem lesz.

    Ami még szintén nagyon fontos : ha egy 7-14 t/h kazánon az égő 5 percre, kislángra van vezérelve, akkor a nyomás kb 2 bar-t esik maximum.
    Ha ehelyett kikapcsoljuk az égőt, akkor ez az 5 perc meghosszabbodik a tűztér szellőztetési idővel, az égő automatika idejével (ez összesen 2 perc vagy több) ill. a tűztér szellőztetés veszteség is jelentős, a nyomás így sokkal jobban leesik, az hogy a kazán elérje a szükséges nyomást 3 – 4-szer hosszabb ideig tart mint a kislángra szabályzás esetén.

 1.     Harmadik kapcsolási szint: technológiai kazán kikapcsolása.

Ez jól meghatározott lekötési és kapcsolási szinteknél nem, vagy csak nagyon ritkán következik be, a két előző beavatkozásnak pont az a lényege: ne legyen állásidő ill. tűztér, előszellőztetésből adódó veszteség – csak végszükség esetén.

 

Egyéb szolgáltatások

A GÁZ MAX ŐR használatával mindig eldönthető: korlátozás miatt állt-e le valamelyik készülék, a jelzőlámpák ezt a célt szolgálják.

    Rendelkezik még egy programozható szinttel a rendszer: ha adott ideig nem érkezik impulzus (pl. rossz a mérő) hibajelzésként ez is megjelenik a Hiba lámpa villogásával.

    A két digitális kijelző pedig a pillanatnyi állást mutatja, vagyis az órásátlagból eltelt időt ill. a hozzá tartozó gázfogyasztást. Ez igazából felfűtési ciklusoknál lényeges, így a fűtő azonnal látja hogy miért és mi történt – nem csak egy „fekete dobozt”, ami néha lekapcsol eszközöket.

    Bővítési lehetőség: bármilyen PC-s rendszerre adatátvitel, szintén korlátlan számú és értékű kapcsolási szint és ami a legfontosabb: a Franciaországban már most tesztelt rugalmas időalapú mérők későbbi beépítése esetén ís egy program átírással (a pr. már kész) alkalmas lesz a készülék az összes fenti funkció ellátására, vagyis csúszó időalapos mérés esetén (és erre a francia gázszolgáltató tulajdon miatt van esély) sem kell újabb készüléket beszerezni.